John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

”Poika raidallisessa pyjamassa on tarina, jota on vaikea kuvailla. Yleensä takakannessa kerrotaan jotain siitä, mitä kirjassa tapahtuu, mutta tässä tapauksessa se luultavasti häiritsisi lukukokemusta. On tärkeää, että aloitat kirjan lukemisen tietämättä liikaa sen juonesta.

Jos avaat tämän kirjan, lähdet matkalle yhdeksänvuotiaan Bruno-pojan kanssa. (Tämä ei kylläkään ole kirja yhdeksänvuotiaille.) Ennen pitkää saavutte Brunon kanssa aidalle. Joka puolella maailmaa on samanlaisia aitoja. Toivottavasti sinun ei koskaan tarvitse kohdata sellaista aitaa.”

Omassa lähipiirissä ei ole alle 18-vuotiaita lukijoita. Innostuinkin kun huomasin Facebookin Helmet-lukuhaasteryhmässä jonkun maininneen, että oli saanut suosittelut alle 18-vuotiaalta John Boynen kirjasta Poika raidallisessa pyjamassa. Itsellä tämä kirja on ollut hyllyssä jo pidempään, mutta en ole saanut tartuttua siihen. Nyt tuntui sopivalle hetkelle.

Kirja kertoo berliiniläisestä Bruno-pojasta, joka joutuu jättämään taakseen vanhan kodin, isovanhemmat ja kolme parasta ystäväänsä ja muuttamaan Auschwitzin keskitysleirin viereen isänsä työkomennuksen takia.
Uudessa paikassa Bruno tuntee itsensä yksinäiseksi, kun ei ole ystäviä joiden kanssa voisi leikkiä.
Eräänä päivänä Bruno livahtaa tutkimusmatkalle ja lähtee kulkemaan uuden kotitalonsa lähellä olevan piikkilanka-aidan vierusta pitkin. Aikansa kuljettuaan Bruno tapaa aidan toisella puolella asuvan juutalaisen Shmuel-pojan. Pojista tulee hyvät ystävät kovin surullisin seurauksin.

Kirja on kirjoitettu yhdeksänvuotiaan lapsen näkökulmasta ja kirjoitustyyli on hieman naiivi. Toisinaan naiivius laittoi miettimään, mutta kirja oli kuitenkin sujuvaa luettavaa siitä huolimatta. Sen verran olin tutustunut ihmisten kommentteihin, että osasin odottaa surullista loppuratkaisua, mutta nenäliinoja tarvitsin vasta kirjailijan jälkisanoja lukiessa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että loppu ei olisi ollut surullinen, päin vastoin. Pidin kirjasta kuitenkin kovasti ja katsoinkin elokuvan heti viimeiset sivut luettuani. Tästä sai mietittävää pitkäksi aikaa.

Kirjakaupan alennus-pöydästä tarttui mukaan Boynen Poika vuoren huipulla heti seuraavana päivänä kun olin alkanut lukemaan tätä. Ja lukemattomien kirjojen pinossa on samalta kirjailijalta myös Tarkoin vartioitu talo. Nämä kaksi aion lukea mahdollisimman pian. Väliin kuitenkin vähän jotain muuta, tätä täytyy hetki ajatella.



John Boyne:
Poika raidallisessa pyjamassa
2006, Bazar
206s.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi vuosi, vanha harrastus

Eppu Nuotio ja Saara Vallineva: Pirkko Punarinta ja kadonnut polkupyörä

Ranya ElRamly: Auringon asema